top of page

Bootcamp Security Questioning

Een verdiepingsmodule voor beveiligers en centralisten die meer willen leren over Security Questioning en hoe deze vaardigheid te kunnen gebruiken tijdens het werken in de praktijk. 

Om Security Questioning goed uit te voeren zijn inlevingsvermogen, fantasie en communicatie skills erg belangrijk. Ook is kennis van de eigen uitstraling behulpzaam zodat je als beveiliger bewust je gedrag kan inzetten tijdens een gesprek. Controle over wat je als beveiliger doet, en hoe, levert veel informatie op tijdens het gesprek.

Tijdens de opleiding Proactief Beveiligen ontdekten wij dat het onderdeel Security Questioning vooral nog lastig is voor degenen op de werkvloer. In een middag begrijpt men wel de theorie maar hoe deze in praktijk te brengen is nog een grote stap. Ook kregen we feedback van leidinggevenden waarin veelal hetzelfde naar voren kwam. Namelijk:

 

 “ Onze beveiligers hebben moeite met het stellen van de juiste vragen. Hebben moeite met samenvatten, geven soms nog teveel informatie weg en zijn zich te weinig bewust van hun eigen uitstraling.” 

Ons leek dit logisch, want dit zijn tot nu toe niet de gebruikelijke competenties geweest van beveiligers. Deze competenties gaan wel steeds meer nodig worden en zijn onderdeel van het Proactieve Beveiligingsconcept.

 

Wij zijn er  van overtuigd dat iedereen deze vaardigheden al in zich heeft maar dat daar nog weinig appèl op wordt gedaan. Ook geloven wij 100 procent dat deze vaardigheden  getraind kunnen worden. 

Daarom heeft Orca secure als aanvulling op de Predictive Profiling opleiding een bootcamp ontwikkeld. Gericht op het hoe en niet op het wat.

We gaan praktijkgericht aan het werk door te doen en ervaren. Met als doel zoveel mogelijk de theorie van security questioning kunnen omzetten in praktijkervaring, waardoor iedere deelnemer na de bootcamp met meer zelfvertrouwen, kennis, en zelfinzicht zijn werk als beveiliger kan uitvoeren. 

round_certificate_seal_11768-2.png

Hoe gaan we het doen?

Niemand heeft van de ene op de andere dag leren  communiceren. Je weet in theorie hoe het werkt maar in de praktijk heb je er zonder oefenen toch erg weinig controle over. 

In de bootcamp geven we jou je controle terug! Jij bent de baas over wat je doet en hoe. 

Jij als beveiliger leert de stappen te zetten die je tegenhouden iemand aan te spreken, door te vragen en bewust te zijn van je uitstraling. Jij bent de baas over je handelen en kan dus zelf beslissingen nemen.” 

Voor Security Questioning zijn er dus een aantal vaardigheden nodig die een gesprek beter maken.

 

Deze vaardigheden zijn oa:

Contact maken

Kennis van uitstraling

Communicatieven vaardigheden zoals:  Verschillende manieren van vragen stellen, LSD, empathisch luisteren, feitelijk luisteren en verbeelding.

Onderbuikgevoel herkennen. 

Kortom wij gaan met elkaar aan de slag door te doen. We gaan veel oefenen met elkaar en leren op basis van onderbouwde theorieën over communicatie en presentatietechnieken, hoe je deze omzet in je eigen manier van werken. 

De Bootcamp concreet:

We gaan 2 dagen met intensief met elkaar aan de slag. In een mooie omgeving verblijven we volledig verzorgd twee dagen in een accommodatie op de Veluwe.

We beginnen op de donderdagochtend, na een korte introductie over Security Questioning met de bewustwording van onze uitstraling.

Hoe kom je over en wil je dat ook?!

 

We gaan kennis maken met onze eigen manier van communiceren op meerdere niveaus. Zowel verbaal als non-verbaal.

Met als leerdoel het bewustzijn en je kennis over uitstraling te vergoten.

 

Wat straal je uit tijdens een gesprek en hoe groot is je bewustzijn hierover. 

  • Wat veroorzaak jij met je eigen uitstraling/status bij de ander.

  • Je eigen nullijn (basis van aanwezigheid) herkennen en inzetten.

  • Hoe maak je contact.

  • Hoe begin je een gesprek.

 

Luisteren

Bij Security Questioning gaat het er voor een groot deel om dat je doormiddel van een gesprek, dat uitgaat vanuit jouw nieuwsgierigheid naar het gedrag van de ander, meer te weten komt over de gehele situatie. Vragen stellen en goed kunnen luisteren is essentieel.

Hoe kan je beter horen wat er gezegd wordt. 

We gebruiken o.a. The theory Uvan Otto Scharmer als basis. 

Vragen stellen

Nu zijn we er al bijna. 

Je hebt kennis van SQ. Je weet  wat je uitstraalt. Je kan een gesprek starten en je luistert op een open manier.  

Nu komt het belangrijkste: Je leert vragen stellen. 

De basisvaardigheden zijn genoeg en prima om ingezet te worden tijdens Security Questioning. Immers je hoeft niet te bewijzen dat het om een dreiging gaat! 

 

We gaan aan de slag met elkaar en een acteur om dieper in te gaan op verschillende manieren van vragen stellen en welke je kunt inzetten. 

Dit zijn onder andere open vragen, gesloten vragen,controle vragen en suggestieve vragen.

Het combineren van deze methodes levert veel informatie op en maakt het voor de ander erg moeilijk lang een leugen vol te houden. 

Een afsluitend feestje van de dag!

Alles komt samen

We gaan een gezellige avond tegemoet en spelen een spel met elkaar. Een spel waarin we onszelf kunnen zijn en lekker met elkaar kunnen kletsen en lol hebben. Maar waarin we ondertussen moeten zoeken naar de daders van een misdrijf. Tijdens dit spel ontdekken we hoe het is om een dader te zijn, om onze fantasie te gebruiken, om ons in te leven in de ander, om te liegen of juist als bedrieger gezien te worden. In het spel komen kijken, luisteren, vragen stellen, inleven en je controle houden over je eigen gedachten en gevoelens allemaal aan bod.

Dag 2

De volgende dag na het ontbijt evalueren we het spel van de voorgaande avond. Hoe komt het dat de een succesvol was tijdens het spel en de ander wat minder. 

 

De ochtend staat verder in het teken van Intuïtie

Het inzetten van je onderbuikgevoel of hierdoor laten afleiden. 

 

Vaak voor of tijdens een gesprek weet je dat er iets niet klopt maar kan je niet je vinger erop leggen. Je hebt niet genoeg feiten om meteen door te pakken maar je voelt dat er iets anders is dan anders. 

Inmiddels ben je bewust van je eigen nullijn en omdat je in eerste instantie neutraal in het gesprek staat, kan je al beter aanvoelen of er iets aan de hand is. 

Je intuïtie is een sterke tool die veelal vaag klinkt en nog vaker misbruikt wordt. We gaan zoeken naar handvatten en woorden vinden die je onderbuikgevoel concreter kunnen krijgen en zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in wat je lichaam je verteld. Vaak reageert je lichaam (adem, hartslag, zweten, angst, een onveilig gevoel, niet serieus genomen worden) al sneller op situaties dan je gedachten. Open durven staan voor dat gevoel vergt training en lef. We gaan doormiddel van een aantal oefeningen dieper in op je eigen intuïtie en koppelen dit meteen aan concrete situaties waarin je SQ kan toepassen. 

Kosten Security Questioning Bootcamp en aanvullende informatie.

De Bootcamp wordt georganiseerd op donderdag en vrijdag 31 oktober en 1 november 2019

 

Het programma begint op donderdagochtend om 09:00 uur en eindigt vrijdagmiddag na de lunch.

De kosten voor deze bootcamp zijn € 995,-  excl. BTW per persoon.

Bij deze prijs is alles inbegrepen

  • De bootcamp Security Questioning verzorgd door 2 trainers 

  • Een overnachting in het hotel op basis van een 1-persoonskamer

  • Luncht en diner op de donderdag

  • Ontbijt en lunch op de vrijdag

 

De bootcamp wordt georganiseerd voor maximaal 10 personen, 

dus wees er snel bij!

Aanmelding en reservering kan tot maandag 30 september 2019 via onderstaande knop.

locatie: Hotel Epe-Zwolle
fh-epe-zwolle.jpg
bottom of page